torsdag den 10. maj 2012

Knas sprøde kammerjunkere

Inden weekenden lovede jeg at følge op på koldskålen, med en opskriften på lækre hjemmebagte kammerjunkere, so here it comes..Hjemmelavede kammerjunkere, det kan da ikke være så svært? Og nej, det er det egentlig heller ikke.
Vil endda vove og påstå at de måske også er en liiille smule sundere end Karen Volfs fra supermarkedet (hvis man da kan kombinere ordene kammerjunkere og sund i det hele taget?!); Men gode er de i hvert fald ;)

Kammerjunkere
    Kornene fra ½ stang vanilje (alternativt 1 tsk vaniljesukker)
    250 g mel
    2 tsk bagepulver
    100 g sukker
    75 g smør
    ½ dl kærnemælk
    1 æg
    skal af ½ citron
    ¼ tsk kardemomme

Flæk vaniljestangen på den lange led og skrab vaniljekornene ud. Mas kornene sammen med en anelse af sukkeret, således at kornene skilles ad og dermed lettere fordeles i dejen.


Mel, sukker, bagepulver og vaniljesukkeret blandes godt sammen i en skål, sammen med den revne citronskal. Smørret smuldres herefter i melblandingen og æltes kort sammen. Tilsæt ægget for at samle dejen og slut af med at røre kærnemælken i.
Læg nu dejen på et melet bord, del den i to og rul dem ud til lige lange og tynde pølser. Skær dem ud i ca. 1-2 cm bredde (alt efter hvor store man ønsker kammerjunkerene) og tril dem til kugler.- husk at de flyder lidt ud og derfor bliver en anelse større når de er bagt!

Fordel dem på to bageplader med bagepapir (husk godt med mellemrum) og bag dem ved 175 grader varmluft i max. 10 minutter. 
Sæt dem derefter kort til afkøling, hvorefter de halveres med en skarp savtakket kniv.

Bag de halverede kammerjunkere i ovnen ved 100 grader, i yderligere godt 45 minutter (hold øje med at de ikke får for meget). 
Tag dem ud når de har fået en fin gylden farve og lad dem køle godt af, inden de serveres til en god hjemmelavet (selvfølgelig!) koldskål.

- Se opskriften på koldskål HER

Sørg for at opbevare kammerjunkerene tørt i en tætsluttende beholder. 
Holdbarhed min. 1 uge (hvis de ikke er spist inden!).
Dejen kan med fordel fordobles, hvorefter halvdelen fryses ned til senere brug; Hvis man er meget glad for kammerjunkere :)
Bon Appétit


8 kommentarer:

 1. Fine billeder! Vil prøve opskriften engang ved lejlighed :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak! Ja, det bliver forhåbentlig snart vejr til koldskål og ikke mindst hjemmebagte kammerjunkere igen ;)

   Slet
 2. Kunne være jeg snart skulle tage mig sammen og bage mine første kammerjunkere....
  Tak for opskrift og lækre billeder!

  SvarSlet
  Svar
  1. Det synes jeg bestemt at du skal. Det er en smule hyggeligere end de færdigkøbte ;)
   Det var så lidt, og tak!

   Slet
 3. Kunne helt sikkert godt forestille mig, at de er en smule sundere end dem man kan købe færdiglavet - især fordi du ved præcist hvad der er i :)

  www.itsmypassions.dk

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja præcis - så ved man hvad man putter i munden!
   Man kan også sagtens nøjes med 75 gram sukker, i stedet for 100, hvis man vil gøre det en smule 'sundere'. De smager stadig rigtig fint, men mister selvfølgelig en smule af den søde smag ;)

   Slet
 4. Har lige prøvet med 200 g fuldkornsmel + 50 g alm. mel. 80 g sukker og 50 g. Smør, 2 æg. Det smager også godt!

  SvarSlet
  Svar
  1. Det lyder ikke tosset Pernille. Det er jo dejligt at de kan gøres lidt sundere, så man kan spise dem med lidt bedre samvittighed - specielt hvis man er glad for koldskål ;)

   Slet

Kommentarer, spørgsmål, samt ris/ros er meget velkomment :)