onsdag den 12. september 2012

Hjemmerørt Aioli

Hvis man er til hvidløg er man formegentlig også til aioli - en genial spansk dip/kold sauce, som komplimenterer mange retter rigtig godt. 




Min første tanke da jeg skulle kaste mig ud i at lave mayonnaise var "Det kan da virkelig ikke være så svært!" og det er det heller ikke - hvis bare man man følger opskriften og har respekt for doseringen af olie.

Jeg lærte det selv på den hårde måde, da min mayonnaise kiksede de første 3 gange og jeg til sidst kun havde to æg tilbage. Problemet var at jeg havde lidt travlt og derfor tog en anelse for let på, at der skal MEGET lidt olie i ad gangen til at starte med. 
Det lykkedes dog til sidst og siden da, har jeg med respekt for olien, lavet en perfekt mayonnaise hver gang.


Mayonnaise (grundopskrift) ca. 200g

   2 (pasteuriserede) æggeblommer
   1 (pasteuriseret) æggehvide

   2 tsk citronsaft
   1 tsk Dijonsennep

   1 tsk salt
   lidt peber

   3 dl smagsneutral olie, fx. solsikke- eller rapsolie

OBS: Hvis olien er koldpresset eller ikke er smagsneutral, risikerer man at få en besk mayonnaise.

Alle ingredienserne skal gerne have nogenlunde samme temperatur når du går i gang (helst stuetemperatur). Når de har det, så start med at piske æggeblommer, æggehvide, citronsaft, sennep, salt og peber godt sammen. Herefter tilsættes olien lidt ad gangen, i en MEGET tynd stråle (start forsigtigt) mens der piskes godt. Fortsæt indtil al olien er tilsat og mayonnaisen har fået en 'fast' sammenhængende konsistens.

Aioli

   ca. 200 g god hjemmelavet mayonnaise
   3 presset fed hvidløg
   1 spsk friskhakket persille
   saft af en ½ citron

   Kan smages til og varieres efter smag og behag

Bland hvidløg, friskhakket persille og citronsaft sammen med mayonnaisen og bum - hjemmerørt aioli!

Aiolien spiller bl.a. godt sammen med saltbagte kartofler/pommes frites, skaldyr, til tapas, i en sandwich/burger og til et godt flute til maden.
Den kan også anbefales som et alternativ til chilimayo til sushi (gerne hjemmelavet selvfølgelig).

Bon appétit


7 kommentarer:

  1. Hvor er jeg glad for din opskrift! Jeg har længe ledt efter en god en af slagsen. Savner altid Aïoli ufatteligt meget lige efter en tur til Frankrig :-)
    Kaster mig straks ud i det - har heldigvis æg nok i køleskabet ;-)

    SvarSlet
  2. gør d noget at jeg har puttet lidt dijon i din aioli...kun lille smule. God opskrift :D

    SvarSlet
    Svar
    1. Ikke spor. Der skal sennep i mayonnaisen - så ingen aioli uden dijon ;)

      Slet
  3. Hej Cathrine :) hvor længe kan denne mayonnaise/aioli holde sig?

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg vil regne med at den kan holde sig omkring en uges tid på køl.
      Men det kan varieres alt efter hvor godt den opbevares :)

      Slet
  4. Hi. Har du også en idé til hvordan de laver aioli på Mallorca?, der var den kridhvid, og såvidt jeg kunne forstå på tjeneren kom de mælk? i. Kender du det? VhBirgitte

    SvarSlet

Kommentarer, spørgsmål, samt ris/ros er meget velkomment :)