lørdag den 30. marts 2013

Hjemmelavet müsli & marinerede bær

Eftersom at jeg er udpræget B menneske, holder jeg utrolig meget af brunch.
Brunch behøver ikke være dyrt for at være godt; slet ikke hvis man laver det selv! I den forbindelse, vil jeg dele en hurtig, sund og lækker lille 'opskrift', som supplement til eks. de koldhævede boller på brunchbordet 
- Græsk yoghurt med hjemmelavet müsli!




Müsli kan selvfølgelig købes færdig, men det er både dyrt og ofte kedeligere end den hjemmelavede. Det tager 5 minutter at lave og den kan varieres i det uendelige, alt efter smag og behag. 


Køb en græsk yoghurt (jeg foretrækker Athea), gerne 10%, da udgaven med 2% kan virke en smule mere grynet og 'sur' (den er dog ikke dårlig og kan sagtens fungere som et sundere alternativ). Den græske yoghurt er drænet og dermed mere fast i konsistensen end alm. yoghurt. 

Nedenstående blanding er et forslag, men mængde og indhold kan som sagt varieres.

Müsli:

   4 dl grovvalset havregryn
   1 dl boghvedegryn, bygflager el. lignende
    ½ dl mandler og/el. hasselnødder
    ½ dl solsikkekerner og græskarkerner
    ½ dl rosiner el. andet tørret frugt
   1 spsk olivenolie
   1½ spsk honning el. sirup

Varm honning/sirup og olie på en pande. Bland de øvrige ingredienser i, på nær rosiner, og rist det hele til det er gyldent.
Sørg for at røre godt, så det ikke klumper sammen. Lad müslien køle godt af og bland derefter rosinerne i. 
Opbevares i lufttæt beholder.

Müslien drysses over den græske yoghurt og der suppleres evt. med lidt sirup, frisk frugt som på billedet eller hjemmelavede marinerede bær. De marinerede bær kan laves på mange måder, men her er min foretrukne:

Marinerede bær:
   
   1½ dl opblandet hyldeblomstsaft
   ½ stang vanille el. 1 tsk vaniljesukker
   25-50 g sukker
   250 g bær (friske el. fra frost) fx blåbær, hindbær, brombær el. små jordbær

Bring hyldeblomstsaft, vanille og sukker i kog og lad det koge ind til konsistensen er som sirup. Hæld den varme lage over bærrene og sæt det til afkøling. Opbevares på køl.








Det gode ved ovenstående opskrifter er, at det meste af 'arbejdet' kan laves på forhånd  og det er derfor perfekt til en søndag med tømmermænd eller til de travle morgener, hvor man ikke vil gå på kompromis med smagen og kvaliteten :)


Bon appétit




10 kommentarer:

  1. Hej Cath
    Det er nogle helt vildt fede, inspirerende og appetitlige billeder.
    Mad bliver til en passion, når det tilberedes med kærlighed,- eller omvendt?
    Knus og god vind på cykelstien ;)
    Litten

    SvarSlet
  2. Pia Cramon jensen11. august 2012 kl. 11.33

    Tusind tak for nogle lækre opskrifter.Jeg fik stor ros da jeg havde brugt dine opskrifter på musli og de marinerede bær oven på græsk yoghurt sammen med noget ahornsirup :) vil glæde mig til at afprøve nogle flere af dine opskrifter.God vind fremover. Mvh Pia.

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Pia, dejligt at opskrifterne faldt i god smag :) Mange hilsner og tak, Cathrine.

      Slet
  3. Lige det jeg manglede til søndagens Brunch :)

    SvarSlet
  4. Hej :-) Lækker opskrift! Vil høre om hvor længe de marinerede bær kan holde sig i køleskabet? Skal nemlig lave brunchtil min familie, og ville være så rart, hvis man kunne lave det nogle dage i forvejen :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Maja,

      Tak. Du kan sagtens lave de marinerede bær nogle dage i forvejen.

      Giv gerne bærrene et opkog sammen med siruppen, skum godt af og hæld det efterfølgende på helt rengjorte varme syltetøjsglas, som lukkes tæt og stilles på køl med det samme.
      Du kan endvidere øge sukkermængden lidt (jo mere sukker, jo bedre konservering).

      Det er også muligt at fryse de marinerede bær - husk da bare at tage dem op i god tid inden, så de kan nå at tø op :)

      Slet
  5. Hej Cathrine.
    For det første så er det en super fin blog, du har. Og nogle skønne opskrifter. Det er en rigtig god ide med marinerede bær. Det havde jeg aldrig prøvet at lave før, men sikke en skønt resultat. De smager perfekt oven på noget græsk yoghurt.
    I min müsli tilføjede jeg også lidt friskrevet kokos, og lidt hakket hvidt chokolade. Det kan klart anbefales - det smager skønt :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Malene,
      Mange tak! Dejligt at du har fået lidt ny inspiration til din morgenmad :)
      Jeg må indrømme, at jeg også selv er glad for at tilføje lidt chokolade til min müsli engang imellem, når det liige skal være lidt ekstra sødt. Så ja, det er en glimrende idé, også med kokos ;)

      Slet
  6. Hej, det her skal jeg prøve, hvor længe skal lagen koge? Vh Anja

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Thomas. Det varierer lidt (alt efter hvor meget saft der kommer fra bærrene). Men det skal koges ind til det har konsistens alá sirup, så det skal have lidt tid :-)

      Slet

Kommentarer, spørgsmål, samt ris/ros er meget velkomment :)