fredag den 8. juni 2012

FrkCurtings koldhævede Grovboller

Jeg er og bliver ikke den store fan af færdiglavet købemad, specielt ikke når det kommer til brød og boller! Kohberg, Schulstad og co. kan godt pakke deres gulerods-, kerne- og fiberboller sammen 
- der er intet der slår duften af nybagt brød!

Jeg har altid bagt efter en traditionel opskrift, hvor dejen skulle æltes og bages 'med det samme', men så løb jeg ind i denne koldhævede opskrift (& blev dét klogere) - og den har hængt ved lige siden! 
Den kan varieres i det uendelige og passer derfor til en hver smag. Fordelen er endvidere, at dejen kan holde sig i op til 4 dage i køleskabet, hvilket er lig med lækre friskbagte boller på nul komma fem, fire dage i træk :b 
- Lav dejen om aftenen og bag bollerne mens du smutter i bad om morgenen!





























De 'tørre ingredienser' til dejen, kan være alt lige fra hvedemel, rugmel, fuldkornshvedemel, grahamsmel og havregryn til; græskar- og solsikkekerner, valnødder, hørfrø osv - Prøv dig frem.


Koldhævede boller (ca. 9 stk)

    ½ l.       lunkent/koldt vand
    ⅓ pk.     gær
    1 spsk.   honning
    1
½ tsk.   salt

    1-1½ l.   blandede tørre ingredienser
    

OBS: Jo grovere ingredienser, jo mindre mængde (da de suger mere). 
         - konsistensen er vigtigere end mængden!

Bland gær, salt og honning i 1/2 liter vand.
Rør derefter de tørre ingredienser i. Dejen skal have en god 'klistret' konsistens, specielt hvis du har mange grove ingredienser i. - Den skal ikke kunne formes med hænderne (som alm. dej), men med en ske.


(Prøv evt.: 6-7 dl hvedemel, 2-3 dl rugmel, havregryn, fuldkornshvedemel el.lign. og 1-2 dl blandede kerner)



Dejen skal stå tildækket i køleskabet i mindst 5 timer og kan holde sig i omkring 4 dage. (Pas på når du stiller dejen i køleskab. Den hæver ofte til mere end dobbelt størrelse og »kravler« måske ud af skålen, hvis ikke den er stor nok.)
Når bollerne skal bages, stilles ovnen på 200 grader og bollerne formes (der bliver ca. til 9 stk) og stilles til at hæve i en times tid. Derefter bages de i godt 15 min.

Husk: Der er ikke noget der hedder hurtige boller, hvis det er på bekostning af hævetiden!!


En lille opfølger ..

Tip: I gærbrød er det sådan, at syrnede produkter, som fx kærnemælk, er med til at bevare fugtigheden, give  en mere elastisk struktur og tilføre god smag.
Jeg har derfor eksperimenteret lidt og forsøgt at bruge kærnemælk i dejen til de koldhævede boller.
For at få nogle gode fyldige boller, der egner sig godt som madbrød, har jeg desuden suppleret med grahamsmel.

    ¼ l kærnemælk
    ¼ l lunkent/koldt vand
    ⅓ pk gær
    1 spsk honning
    1½ tsk salt
    5 dl hvedemel
    3 dl grahamsmel
    1 dl havregryn
    1 dl 5-kornsblanding

.. Følg samme fremgangsmåde som beskrevet i opskriften ovenover.

Og voilá - Gode, sunde og holdbare boller lige til madpakken!



3 kommentarer:

  1. Så skal der bages brød!!! Kan da slet ikke vente med at komme igang, efter jeg fandt din side her... Muums.
    Vil lige høre dig ang. brug af f.eks. 5-kornsblanding. Kommer du den direkte i dejen, eller udbløder du dem først?
    Ih, hvor skal der bages...
    Hilsen Tina

    SvarSlet
    Svar
    1. Nej, så er der ikke længere en undskyldning for ikke at bage sit brød selv ;)
      Hvis jeg bruger 5-kornsblandinger og lignende kerner (der normalt anbefales at ligge i bød først), plejer jeg bare at putte dem direkte i dejen. Da det er koldhævede boller, får kernerne nemlig rigelig tid til at suge væden til sig, fordi hævetiden er væsentlig længere her, end ved normal bagning.
      Rigtig god bagelyst Tina :)

      Slet

Kommentarer, spørgsmål, samt ris/ros er meget velkomment :)